Η μελισσοκομία στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά, δυναμικό οικονομικό κλάδο με ανοδική πορεία. Η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, αλλά και η φήμη τους στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς, αποτελούν εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Στη χώρα μας παράγονται ετησίως 18.000-20.000 τόνοι μελιού και μικρότερες ποσότητες από τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας. Στον κλάδο απασχολούνται περί τους 23.000 μελισσοκόμους, ενώ περίπου 5.000 από αυτούς κατέχουν περισσότερες από 150 κυψέλες και θεωρούνται ως επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Χιλιάδες δε ασχολούνται ερασιτεχνικά και επικουρικά ταυτόχρονα με άλλα επαγγέλματα γης ή και μη.
Θέλοντας να ενισχύσουμε τον κλάδο της μελισσοτροφίας καθώς οι εξαγωγές σε σχέση με τις εισαγωγές στη χώρα αντιστοιχούνε στο 1/3, χαιρετίζουμε την ανταλλακτική οικονομία με υπηρεσίες και προϊόντα του κλάδου βοηθώντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Διαθέτουμε καζάνι για λιώσιμο κεριών (παλιές κηρήθρες) καθώς και πρέσα για την πλήρη εξαγωγή του κεριού. Ελάχιστη ποσότητα για λιώσιμο 200 κηρήθρες.
Ανταλλάσσουμε παλιές κηρήθρες με νέα φύλλα τεχνητής κηρήθρας (2 παλιές με μία καινούρια).
Διαθέτουμε πρέσσα-κοχλία διαχωρισμού απολεπισμάτων σε μέλι και κερί.
Διαθέτουμε μελιτοεξαγωγέα (φυγόκεντρο) 8 πλαισίων για το αυτόματο τρύγισμα μελιού από τις κηρήθρες (σε 3 λεπτά ολοκλήρωση προγράμματος).
Ετοιμάζουμε για εσάς τα τελάρα που τοποθετούνται μέσα στην κυψέλη (ενσυρμάτωση και εισαγωγή φύλλου τεχνητής κηρήθρας).
Εκτρέφουμε βασίλισσες και τις παραδίδουμε γονιμοποιημένες για γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού. Η συνιστώμενη από εμάς περίοδος τοποθέτησης νέων βασιλισσών στα μελίσσια είναι το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος) ώστε την Άνοιξη τα μελίσσια να πρωιμίσουν. Η βέλτιστη αντικατάσταση βασιλισσών ώστε να αποφεύγονται οι αφεσμοί είναι κάθε ένα με ενάμιση χρόνο.
Πλεονεκτήματα εκτρεφόμενης βασίλισσας
Τοποθετώντας γονιμοποιημένες νεαρές βασίλισσες ο μελισσοκόμος κερδίζει ενάμιση μήνα για την ωοτοκία καθώς εξασφαλίζει την διαβίωση της βασίλισσας σε σχέση με αυτή που προέρχεται από διαχωρισμό μελισσιού η οποία μπορεί να θανατωθεί στο πέταγμα γονιμοποίησής της οπότε και καταστρέφεται όλο το μελίσσι (αρρενωτόκο).